Veel van de producten die je koopt komen niet uit Nederland. De meeste producten worden buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op je vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is. Wij vinden het heel normaal dat we precies kunnen kopen wat we willen.
De makers van de artikelen, producenten, wonen veelal in landen als India, China, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. De Wereldwinkels proberen hier iets aan te doen. Door er voor te zorgen dat ze wel weten waar de producten in de Wereldwinkel vandaan komen. Door eerlijk te handelen met de producenten.
De Wereldwinkels richten zich niet alleen op verkoop. Om fairtrade écht te kunnen bevorderen, is het van belang om in alle schakels van de handelsketen, van producent tot consument actief te zijn.
Zo verbeteren we de positie van producenten door hun organisaties te versterken en door hun belangen in de internationale handel te behartigen. Zijn we voordurend bezig de kwaliteit en verkoopmogelijkheden van fairtradeproducten te verbeteren. En brengen we door politieke lobby, acties en campagnes eerlijke handel onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen in binnen- en buitenland.